Wenzel+Wenzel

    The Porsche Museum is designed as a dynamic, monolithic superstructure which seems to float above the folded topography of the ground floor. It accommodates the exhibition space and “makes the Porsche cosmos accessible”. The entrance at the base of the building welcomes visitors and serves their orientation, but it also offers insights into the “foundation of the experience” by creating focussed sightlines with the workshop area and the archive. The ideal arrangement of the architecture highlights the spatial qualities and underlines the internal and external functions of the building. For example, the position and scale of the floating building structure creates further spaces: The welcoming open space, the plaza as a generous place of arrival and the spectacular roof with its many possible uses.

    Services Wenzel + Wenzel: Execution planning, Award of Contracts (partially),  Site Supervision (partially)

    Client: Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG

    Design: Delugan Meissl Associated Architects, Wien

    Project data:

    • period of performance: 2006 – 2009
    • gross room volume: ca. 150,000 m³
    • gross floor area: ca. 28,000 m²
    • costs: confidentially

    Copyright:

    Text: ©  Delugan Meissl Associated Architects, Wien