Wenzel+Wenzel

    The new functional building continues the design of the existing grandstand (which received the I.A.K.S. award for exemplary sports buildings in 1995). Above the base storey, which provides changing rooms and showers and features external thermal insulation, the top floor is also thermally insulated but is recessed with respect to the ground floor. The top floor houses the obsolete offices of the 1st FFC Frankfurt and the club Blau-Gold, which are to be demolished and replaced by a large, central club room which will also be used as a VIP area during football matches. The floor-to-ceiling glazing offers an unobstructed view of the football pitch. A transparent canopy running the length of the new building protects the spectators from the elements.

    External walls:

    In order to make the building shell air-tight as required by the passive house standard, the load-bearing reinforced concrete walls are clad with an exterior insulation and finish system. On the pitch side, the external concrete wall doubles as the supporting wall for the prefabricated concrete components of the seated grandstand. Triple glazing was chosen for the large glass surfaces facing the pitch towards the North and East, while the South and West-facing glazing is protected from overheating by Venetian blinds.

    Internal walls:

    Depending on their function, the internal walls are either bracing reinforced concrete walls, load-bearing brick walls or non-load-bearing drywalls or sanitary installation walls. The interior walls are rendered, tiled (sanitary areas) or covered in fibreglass wallpaper (corridors).

    Ceilings and roofs:

    The ceilings are made of reinforced concrete. Large-format ceramic tiles cover the floor on the top storey as well as in the changing and sanitary rooms, while small mosaic tiles on floating screed are used in the showers.

    Services Wenzel + Wenzel: Tendering, Award of contracts, Site Supervision

    Client: Stadt Frankfurt/M. Der Magistrat vertreten durch das Sportamt

    Design: Söder Architekten, Frankfurt/Main

    Project data:

    • period of performance: 2014 – 2015
    • gross room volume: ca. 6,800 m³
    • gross floor area: ca. 2,150 m²
    • costs: ca. €2.7m