Wenzel+Wenzel

    The new Cardiac Centre is located on the premises of Ludwigshafen Hospital. The new building has an effective area of 4.800 square metres and was designed in close cooperation with the hospital staff who are going to work in the Centre. In future, the Centre will accommodate the complete cardiac surgery department, the invasive parts of the cardiology department and a day clinic.

    Sterilisation, building services, supply and disposal as well as the changing rooms have been housed in the basement of the four-storey building, while the ground floor accommodates patient reception, medical services, 3 cardiac catheter labs and seven day clinic beds. The operating theatres with two cardiac theatres and the hybrid operating theatre are located on the first floor. The two nursing wards with 30 beds each are located on the second floor. A maximum of two patients share a room. Some of the patient rooms are equipped with a patio, while all have a shower as well as large windows. What makes the building special is its lighting concept, with LED lights by the beds to simulate the daily course and colour spectrum of the sun, a so-called “Heal-Well” system, which does not only make for a pleasant atmosphere in the patient rooms but also supports the patients’ diurnal rhythm. The intense cooperation during the design phase enabled the users to adapt the structure and functionality of the building to the stringent requirements of a cardiac centre. Putting the cardiac surgery and parts of the cardiology department next to each other reflects the increasing cooperation between the disciplines for the benefit of patients, which is typical of modern medicine. Further synergy effects with existing parts of the building are also supported by the well thought-out design.

    Services Wenzel + Wenzel: Tendering, Award of Contracts, Site Supervision, Project Supervision

    Client: Klinikum Ludwigshafen gGmbH

    Design: Wörner Traxler Richter Planungsgesellschaft mbH, Frankfurt

    Project data:

    • period of performance: 2013 – 2016
    • gross room volume: ca. 50,000 m³
    • gross floor area: ca. 11,000 m²
    • costs: ca. €40m 

    Copyrights:

    Photos: © wörner traxler richter planungsgesellschaft mbh
    Text: © wörner traxler richter planungsgesellschaft mbh