Wenzel+Wenzel

     

    The building will represent a new address, a new entrance and reception area for the “Museum Island”. It will exploit the full potential of this architecturally attractive area around Lustgarten, Schlossbrücke and Unter den Linden while at the same time highlighting the spatial links between the existing buildings. Apart from establishing a communication with the open spaces, the design creates a physical connection with the main floor of the Pergamon Museum as well as with the Archeological Promenade on the base floor.

    The main structure of the New Entrance building is situated between the raised colonnade and the new small colonnade courtyard so that the side elevations of the new building will be embraced by both colonnades. An expansive flight of stairs extends from the southern face of the structure, providing a generous entrance towards Lustgarten as well as the main access to the New Entrance building. In this way, visitors walk under the open sky to the top floor, which corresponds to the main floor of the Pergamon museum, where they are welcomed by a generous hall.To the West of the hall, the café and the passage to the Pergamon museum are embedded in the colonnade.The mezzanine floor between the foyer on the colonnade courtyard and the reception hall on the top floor houses facilities such as cloakroom, toilets, shop etc., while the rooms for the temporary exhibitions, the auditorium and the seminar rooms are located on the base floor next to the passage towards the Archeological Promenade. In terms of its architectural language, the New Entrance building picks up on existing themes from the architecture of open spaces, such as the built-up topography, colonnades and open staircase. Based on this context, a contemporary building is emerging. Although reflecting the idea of classicism, its design language refrains from adopting academic classicist details.

     

    Services Wenzel + Wenzel: Tendering, Award of contracts, Site Supervision

    Owner: Stiftung Preußischer Kulturbesitz vertreten durch BBR – Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung, Berlin

    Design: David Chipperfield Architects Berlin

    Project Data:

    • Period of performance: 2009 – 2018
    • BRI: approx. 62,400 m³
    • BGF: approx. 10,900 m²
    • Costs: approx. 133.8m €

     

    Text: © David Chipperfield Architects Berlin

    Pictures: © Stiftung Preußischer Kulturbesitz / Imaging Atelier