Wenzel+Wenzel

    The extension of the lab and office building was created as part of the urban master plan for the aerospace centre in Taufkirchen. The master plan includes studies for the local positioning, structural extension, functional changes and feasibilities of potential interventions. This means it is fit for the future and can be adapted flexibly to the future requirements of the company. The extension re-structures the sections for process technology, surface technology, and analytics and combines them in one building. The building is located on a slope, so it has three storeys on one side and two on the other, it extends the research areas of the existing building 77 and is connected to the existing building by bridges. Situated directly opposite the main entrance of the centre, the research building forms a lighthouse project for the Ludwig-Bölkow-Campus. The square floor plan is composed of a ring of research and lab units around the facade, a second ring for access and a middle zone surrounding the two-storey courtyard. The meeting rooms and social areas including a tea kitchen extend to the outside via an opening towards the courtyard. This openness promotes communication and contact. The square floor plan of the research building is reflected in the design of its facade. The continuity of the building structure is only interrupted by the expanded metal gratings in the top third of the window openings. They provide privacy and partial shading for the lab and office areas as well as burglary protection when the windows are open for ventilation at nighttime.

    Services Wenzel + Wenzel: Tendering, Award of contracts, site supervision

    Client: EADS Real Estate Taufkirchen GmbH & Co.KG, Pullach im Isartal

    Design: Allmann Sattler Wappner, München

    Project data:

    • period of performance: 2014 – 2016
    • gross room volume: ca. 26,500 m³
    • gross floor area: ca. 5,000 m²
    • costs: ca. €15m 

    Copyrights:

    Photos: @Brigida Gonzáles
    Text: Allmann Sattler Wappner