Wenzel+Wenzel

The vocational school will be constructed in a heterogeneous environment in order to give it an urbanistic quality. The tree-lined green area combines with the two-storey base of the building to create a boulevard-like access guiding the visitors to the centre of the school. This central plaza for the school and the gymnasium is framed by a colonnade-like filter. It is also designed as a lunchtime area with a link to the outdoors. The Southern side of the tall school building will create a link to the future development. The carpark will mostly be located in the naturally ventilated base of the building.

The school centre consists of two basic elements, the two-storey base with a gym, workshops and a central area and the three-story classroom section. The structure is arranged like a ring around an atrium whose first floor serves as an airspace for the central assembly hall. On the second to fourth floors, the atrium becomes an outdoor area (courtyard). It facilitates orientation in the building, creates a communicative atmosphere and establishes sightlines. On the upper floors, attractive, multifunctional dwelling areas are shared by two departments each. These dwelling areas allow views to the outside and to the courtyard. The workshop areas are also oriented towards the courtyard so that they enjoy natural light. The base storey accommodates the administration, the teachers’ area and the central rooms. The two-storey workshop area is organised linearly. Due to a sunken pitch, the gymnasium can be integrated into the two-storey concept of the school building. Spectators will benefit from level access to the stands on the two long sides of the gymnasium. In combination with the lobby, the gym will be used as a school assembly hall.

Facade

Rotatable vertical slats measuring 45 x 330 cm are used as a permanent shading system, effectively preventing the influx of heat irrespective of the weather while also optimising the natural light in the classrooms and opening views to the outside.

The slats will be mounted on cantilevered steel brackets at a sufficient distance from the windows in order to facilitate 360° rotation. The angle of the anodised aluminium slats with expanded metal infill is automatically adapted to the sun’s position, the wind and the outside temperature.

The result is an intriguing mix of open and closed elements. When the slats are closed, they underline the homogenous physicality of the overall ensemble.

Services Wenzel + Wenzel: Site Supervision, Project Supervison

Client: Landkreis München

Design: Peter Schwinde Dipl. Ing. Architekt BDA, München

Project data:

  • period of performance: 2013 – 2015 (2018)
  • gross room volume: ca. 105,400 m³
  • gross floor area: ca. 23,600 m²
  • costs: ca. €43m 

Copyrights:

Photos: © S. Hofmann
Text: © Peter Schwinde Dipl. Ing. Architekt BDA, München