Wenzel+Wenzel

     

    As part of a major extension and new building project, a new goods receiving dock, two-storey assembly halls, new shipping facilities and a modern customer centre are added to the headquarters of the machine building company Uhlmann in Laupheim.

    The design aims at combining efficient production areas with comfortable office workplaces in a single unit. Good lighting and optimised processes in the halls as well as a strong link with the outside world and short distances in the office area all help to create ideal working conditions. This means that the headquarters are upgraded substantially – the company’s open-mindedness and customer orientation are given structural expression.

    The design is dominated by the meandering shape of the production hall on the ground floor. A flat roof with a cantilevered canopy marks the new main entrance and provides a link between the old and the new building. The meander integrates the existing building and also encompasses the open spaces on the roof of the hall. This creates a varied mix of indoor and outdoor spaces with direct, interesting views – it facilitates orientation and a permanent view of the greenery outside. The meandering roof gardens are an integral part of the office space, so they also serve as recreational zones or informal work areas.

    Services Wenzel + Wenzel: Cost Calculation, Tendering, Award of contracts, Site Supervision

    Owner: Uhlmann Pac-Systeme GmbH & Co. KG

    Design: Barkow Leibinger Gesellschaft von Architekten mbH

    Project Data:

    • Period of performance: 2014 – 2016
    • BRI: approx. 90,200 m³
    • BGF: approx. 13,650 m²
    • Costs: confidentially

     

    © Barkow Leibinger