Logo Wenzel-Wenzel

Experimenta Heilbronn (Centrum Nauki Experimenta w Heilbronn)

 

    Ten charakterystyczny budynek wzniesiono w centrum miasta Heilbronn, na wyspie rzeki Neckar, w pobliżu której w 2019 r. odbyła się Niemiecka Wystawa Ogrodnicza „Bundesgartenschau”. Budynek zaprojektowano jako przestrzenną spiralę. Idąc w górę budynku przechodzi się przez różne pomieszczenia, a z okien rozpościera się piękny widok na otaczający centrum krajobraz.

    Budynek tworzy jeden kompleks ze znajdującym się w sąsiedztwie dawnym budynkiem magazynowym. Wokół obu budynków rozciąga się niewielki plac, na którym rozpoczyna się zwiedzanie muzeum. Z placu zwiedzający przechodzą do przestronnego holu, skąd rozpoczyna się wejście na spiralę. Po drodze, na czterech poziomach rozmieszczono różne przestrzenie tematyczne dotyczące nauk przyrodniczych i techniki, jak również pracownie kreatywności, oferujące młodszym zwiedzającym możliwość zastosowania w praktyce przyswojonych wcześniej treści.

    Poszczególne wystawy tematyczne rozmieszczone są w kształcie litery U wokół trzonu budynku oraz wokół pracowni kreatywności. Znajdują się one w oddzielnej bryle umieszczonej w atrium i rozciągającej się na całą wysokość budynku. Na górze spirali, czyli na dachu budynku zbudowano taras, z którego rozpościera się niepowtarzalny widok na całą dolinę rzeki Neckar. Uzupełnieniem oferty dla zwiedzających muzeum są: eksperymentalny teatr i obserwatorium astronomiczne na dachu, a także pomieszczenia na wystawy czasowe. W kondygnacji podziemnej zlokalizowano kino sferyczne.

    Budynek Centrum Nauki Experimenta stał się jednocześnie narzędziem, które dzięki swojej architekturze podkreśla dydaktyczne przeznaczenie. Dzięki swojej formie oferuje i otwiera widok w przestrzeń, a jednocześnie zapewnia wgląd w wymiarze mikroskopijnym.

    Usługi Wenzel + Wenzel: Dokumentacja przetargowa, udział w postępowaniu przetargowym, nadzór autorski

    Inwestor: Schwarz Real Estate GmbH & Co. KG

    General Construction Management: Drees & Sommer

    Koncepcja architektoniczna: Sauerbruch Hutton Gesellschaft von Architekten mbH, Berlin

    Dane projektu:
    Okres realizacji: 2014 – 2019
    Kubatura budynku: ok. 110.000 m³
    Powierzchnia całkowita budynku: ok. 18.000 m²
    Koszty: poufne

    Copyrights:
    Zdjęcia: © Roland Halbe
    Tekst: © Sauerbruch Hutton