Logo Wenzel-Wenzel

Literaturmuseum der Moderne Marbach (Muzeum Literatury Nowoczesnej)

 

    Nowe Muzeum Literatury Nowoczesnej mieści się w samym środku parku miejskiego w Marbach nad rzeką Neckar, w bezpośrednim sąsiedztwie Muzeum Narodowego im. Schillera. Muzeum położone jest na zboczu w pięknym otoczeniu nad rzeką Neckar, a sama bryła budynku ma dwa zupełnie różne oblicza – stronę, z której znajduje się wejście do muzeum i która jest dyskretniejsza i zacieniona oraz drugą, z której tarasu z ogrodem rozpościera się przepiękny widok na otaczający muzeum krajobraz. Celem koncepcji architektonicznej Muzeum Literatury Nowoczesnej jest połączenie, łagodnymi tarasami, poziomu parkingu z placem przed Muzeum Narodowym im. Schillera. Droga do nowego muzeum prowadzi przez tarasy, z których rozpościera się widok na okolicę. Od strony placu przed budynkiem i patrząc od parku Muzeum w części cokołowej tarasu wygląda jak pawilon. Ta część budynku obejmuje jedynie hol, pomieszczenie z eksponatami sztuki mediów, świetliki dachowe nad przestrzenią wystawienniczą oraz halę ze schodami, które gwarantują przejście z pomieszczeń doświetlonych w sposób naturalny do przestrzeni wystawienniczych, doświetlonych światłem sztucznym. Właściwe pomieszczenia muzeum rozmieszczone są w przestrzeni przyziemia budynku, co idealnie odpowiada zarówno technicznym warunkom oświetleniowym, jak i klimatycznym wymaganiom pomieszczeń, w których prezentowane są poszczególne eksponaty.

    Usługi Wenzel + Wenzel: Dokumentacja przetargowa, udział w postępowaniu przetargowym, kosztorysowanie, nadzór autorski

    Inwestor: Niemieckie Towarzystwo Schillera e.V., Marbach a. N.

    Koncepcja architektoniczna: David Chipperfield Architects, Berlin

    Wyróznienie:
    RIBA Stirling Prize 2007
    DETAIL Sonderpreis Beton 2007
    Deutscher Architekturpreis (Auszeichnung) 2007
    Architekturpreis Beton 2005

    Dane projektu:
    Okres realizacji: 2003 – 2006
    Kubatura budynku: ok. 17.300 m³
    Powierzchnia całkowita budynku: ok. 3.900 m²
    Koszty: ok. 12 mln €

    Copyright:
    Tekst: © David Chipperfield Architects, Berlin