Logo Wenzel-Wenzel

Odrestaurowanie lokomotywowni Stuttgart

 

Schlagwörter /


„To wielkie szczęście, że lokomotywownie nie zostały rozebrane, ale bardzo starannie odrestaurowane oraz przystosowane do różnych nowych rozwiązań.“
Jury Beispielhaftes Bauen Stuttgart 2015-2019 – Jury Wzorcowego obiektu 2015-2019

Zbudowany pod koniec XIX wieku budynek lokomotywowni jest od dawna ważnym miejscem wydarzeń kulturalnych oraz spotkań w Stuttgarcie. Przez ponad wiek kolej prowadziła konserwację i naprawę lokomotyw w halach. W 2003 roku właścicielem obiektu zostało miasto Stuttgart. Pracownicy kulturalni stopniowo przejęli budynki, wykorzystując pomieszczenia jako warsztaty, sale konferencyjne oraz na użytek Szkoły Tanga. Nastepnie, przestrzeń dawnych lokomotywowni, ugruntowała swoją pozycję poza granicami Stuttgartu jako Centrum Sztuki i Kultury. W 2015 r. Rada Miejska postanowiła wyremontować budynek i umożliwić poprzednim użytkownikom ponowne wprowadzenie się po zakończeniu remontu.

Miejscowa pracownia architektoniczna Atelier Brückner otrzymała zlecenie na opracowanie kubatury dawnej wiaty lokomotyw z 1895 roku i staranne odtworzenie pierwotnej substancji. Ważnym aspektem było to, aby zachować pierwotną tkankę, jak i również, aby podkreślić kolorystycznie kontrast rekonstrukcji. Każda warstwa struktury budynku, pochodząca z innego okresu czasu, jest dostrzegalna. Nowy budynek, z dodatkową przestrzenią dla pracowni i warsztatów, wyraźnie różni się od historycznego budynku. Nowo otwarte Centrum Kulturalne podzielone jest na trzy strefy: sala widowiskowa o powierzchni 4.050 metrów kwadratowych z 2.100 miejscami stojącymi, przestrzeń warsztów oraz studiów o powierzchni 9.500 metrów kwadratowych oraz Szkoła Tańca tanga o powierzchni 450 metrów kwadratowych.

Usługi Wenzel + Wenzel: Nadzór autorski

Inwestor: Stolica kraju związkowego Stuttgart, reprezentowana przez urząd ds. Budownictwa, Stuttgart

Koncepcja architektoniczna: ATB Atelier Brückner, Stuttgart

Nagrody:
Hugo-Häring-Auszeichnung 2020
Beispielhaftes Bauen Stuttgart 2015-2019
Otto-Borst-Preis für Stadterneuerung 2020
International Architecture Awards 2020
ICONIC Awards 2020 (innovative architecture “best of best”)
German Design Award 2021 – special mention
Deutscher Ziegelpreis 2021 – Wyróżnienie

Dane projektu:
Okres realizacji: 2017 – 2019
Kubatura budynku: ok. 88. 000 m³
Powierzchnia całkowita budynku: ok. 15.000 m²
Koszty: ok. 30 mln €

Copyrights:
Zdjęcia: © Daniel Stauch Photography