Logo Wenzel-Wenzel

Wohnhaus Apollo 19 Heilbronn (Budynek mieszkalny)

 

    Po raz pierwszy, w ramach Federalnej Wystawy Ogrodniczej, zintegrowano wystawę miejską z klasyczną wystawą ogrodów i w samym centrum Heilbronnu, na terenach Federalnej Wystawy Ogrodniczej, powstała wzorcowa dzielnica. Zarówno architektura budynku, jak i nowoczesna technologia budynków odgrywają tutaj ogromną rolę. Po roku 2019 teren ten będzie dalej rozbudowywany i powstanie tam dzielnica Neckarbogen, w której ma docelowo mieszkać ok. 3.500 ludzi, a ok. 1.000 osób ma tam pracować. Jednak już w czasie trwania Federalnej Wystawy Ogrodniczej zasiedlony został sześciokondygnacyjny budynek mieszkalno-usługowy skierowany w stronę jeziora miejskiego (Stadtsee) „Apollo 19“.

    Przeznaczenie
    Wspólnota budowlana Apollo 19 postanowiła w ramach wspólnego przedsięwzięcia wcielić w życie swoje wyobrażenia o wspólnym budowaniu, mieszkaniu i pracy. Tak też powstało dwanaście jednostek mieszkalnych o różnym układzie, które dostosowano do różnych modeli życia, od samodzielnego mieszkania na poddaszu aż po mieszkania dla osób starszych. Powierzchnie przeznaczone do wykonywania działalności gospodarczej oraz tereny wspólne, takie jak ogród na dachu, czy bistro wraz ze sklepem na parterze przeznaczone są do wspólnego użytku.

    Architektura
    Struktura – Dwanaście mieszkań różnej wielkości i o różnej organizacji rozciąga się wzdłuż elewacji budynku, od południowo-zachodniej do północno-wschodniej strony. Mieszkania skupione są wokół środka budynku, gdzie znajduje się winda, dzięki czemu budynek przystosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych. Parter budynku przeznaczony jest do wspólnego użytku i przewiduje się tam m.in. część gastronomiczną, kuchnię, toalety, pomieszczenia magazynowe, pomieszczenia na rowery i miejsca na pojemniki na odpady, jak również niewielki sklep. Na kondygnacji podziemnej rozmieszczono piwnice, pomieszczenia techniczne, a także suszarnię. Stamtąd można się też dostać bezpośrednio do wspólnego garażu podziemnego. Na działce, będącej własnością wspólnoty, zaplanowano sześć miejsc postojowych.

    Tereny zielone – Część koncepcji architektonicznej stanowi połączenie wnętrza z otoczeniem. Na wyższych kondygnacjach „zielone pokoje“ stanowią obszar pośredni, łączący ogrody, przypominające loggie, z poszczególnymi mieszkaniami. Na dachu znajduje się pokryty gęstą roślinnością ogród, przeznaczony do użytku wspólnego.

    Konstrukcja – Strukturę nośną budynku mieszkalno-usługowego zaprojektowano w formie solidnego, trójwymiarowego szkieletu przestrzennego. Rozpiętość ekonomiczna hybrydowej konstrukcji drewnianej wraz z usztywniającym budynek masywnym rdzeniem klatki schodowej, w którym umieszczono windę, oferuje nieograniczone możliwości w zakresie projektowania typów mieszkań i ich wielkości. Drewno, jako podstawowy materiał budowlany wykazuje pozytywne właściwości w zakresie fizyki budowli i zmniejsza zużycie dwutlenku węgla podczas wznoszenia budynku.

    Innowacyjne technologie
    Elewacje budynku zaprojektowano, kierując się zasadą maksymalnego wykorzystania energii słonecznej z jednoczesną skuteczną, zamontowaną na zewnątrz ochroną przed promieniowaniem słonecznym, w przeciwieństwie do klasycznych izolacji mających na celu zredukowanie strat energii. Budynek wybudowany w standardzie 55, zgodnie z normą energetyczną EnEV 2016 spełnia wymogi odnośnie budynków energooszczędnych, plasując się poniżej dolnej granicy o ok. 25%. Energia pozyskiwana jest z zamontowanej na dachu instalacji fotowoltaicznej o mocy ok. 7-8 kWp, a dzięki centralnej instalacji klimatyzacyjnej z odzyskiem ciepła można indywidualnie regulować dopływ i odpływ powietrza z mieszkań.

    Usługi Wenzel + Wenzel: Dokumentacja przetargowa, udział w postępowaniu przetargowym, nadzór autorski

    Inwestor: Wspólnota budowlana Apollo 19 GbR

    Koncepcja architektoniczna: Motorlab Architekten, Mannheim

    Dane projektu:
    Okres realizacji: 2016 – 2018
    Kubatura budynku: ok. 7.500 m³
    Powierzchnia całkowita budynku: ok. 2.100 m²
    Koszty: ok. 2.8 mln €

    Copyrights:
    Zdjęcia: © BUGA, Wenzel + Wenzel
    Tekst: Wenzel + Wenzel, Peter Bender – Motorlab Architekten