Logo Wenzel-Wenzel

Berufliche Fachoberschule Unterschleißheim (Technikum)

 

Budynek zespołu szkół miał nadać jednolitemu otoczeniu szkoły bardziej wielkomiejski charakter. Dzięki terenom zielonym i drzewom w części przyziemia stworzono przestrzeń o charakterze bulwaru prowadzącego do wnętrza szkoły. Centralne wejście do szkoły i sali gimnastycznej otoczone jest kolumnadą, dającą poczucie schronienia. Tam też można spędzać przerwy i przebywać na świeżym powietrzu. Położenie budynku w południowej części stwarza możliwość rozbudowy.

Zasadniczo zespół szkół składa się z dwóch części – dwukondygnacyjnej strefy przyziemia z salą gimnastyczną, warsztatami i częścią centralną oraz z trzykondygnacyjnej części nadziemnej, w której odbywają się zajęcia teoretyczne. Bryła budynku szkoły skupia się wokół atrium, które na pierwszym piętrze tworzy przestrzeń dla głównej auli. Na kondygnacjach od 2 do 4 atrium przechodzi w przestrzeń zewnętrzną, tworząc wewnętrzny dziedziniec. Zabieg ten nie tylko ułatwia orientację w samym budynku, ale też tworzy atmosferę komunikacji i ułatwia kontakty wzrokowe. Na wyższych kondygnacjach budynku połączono po dwa segmenty z atrakcyjnymi wizualnie przestrzeniami rekreacyjnymi o różnym zastosowaniu z widokiem na zewnątrz i na dziedziniec budynku. Pomieszczenia, w których odbywają się zajęcia, rozmieszczono wokół dziedzińca, dzięki czemu zapewniono w nich wystarczająco dużo dziennego światła. W strefie przyziemia budynku umieszczono część administracyjną, pokoje nauczycielskie oraz główne pomieszczenia budynku.

Dwukondygnacyjny budynek warsztatowy zbudowany jest w układzie liniowym, natomiast obniżone boisko pozwala na zintegrowanie sali gimnastycznej z dwupoziomową koncepcją kompleksu szkolnego. W związku z tym widzowie mogą dotrzeć do trybun, które rozmieszczone są na parterze. Salę gimnastyczną w połączeniu z korytarzem można więc wykorzystywać podczas wszelkiego rodzaju imprez szkolnych.

Elewacja
Obrotowe żaluzje pionowe o wymiarach 45 x 330 cm pełnią funkcję ochrony przeciwsłonecznej, ułatwiając utrzymanie właściwej temperatury wewnątrz budynku. Kontrolują dopływ promieni słonecznych i naturalnego światła do wnętrza budynku.

Żaluzje umocowano na wysięgnikach stalowych w takiej odległości od ram okiennych, aby zapewnić odpowiedni kąt obrotu. Zewnętrzne żaluzje z aluminium wypełnionego jednolitą siatką ustawiają się automatycznie w zależności od poziomu nasłonecznienia, wiatru i temperatury.

W ten sposób uzyskano ciekawe połączenie elementów otwartych i zamkniętych – żaluzje fasadowe zamykają bryłę budynku nadając całemu zespołowi budynków homogeniczną jedność.

Usługi Wenzel + Wenzel: Nadzór autorski, zarządzanie i konserwacja budynku

Inwestor: Okręg München

Koncepcja architektoniczna: Peter Schwinde Dipl. Ing. Architekt BDA, München

Dane projektu:

  • Okres realizacji: 2013 – 2015 (2018)
  • Kubatura budynku: ok. 105.400 m³
  • Powierzchnia całkowita budynku: ok. 23.600 m²
  • Koszty: ok. 43 mln €

 
Copyrights:

Zdjęcia: © S. Hofmann
Tekst: © Peter Schwinde Dipl. Ing. Architekt BDA, München