Logo Wenzel-Wenzel

Landesarchiv Nordmagazin (archiwum krajowe)

 

Centralne położenie archiwum

Archiwum znajduje się w zachodniej części Karlsruhe, niedaleko centrum miasta. Dla tej dzielnicy charakterystyczna jest willowa zabudowa mieszkaniowa i obecność instytucji publicznych. Wzniesiony w 1905 r. pierwotny budynek archiwum tworzy wraz z sądem administracyjnym kompleks budynków będący pod ochroną konserwatora zabytków. Zachowano oryginalne skrzydła archiwum a w latach 50. zbudowano tylko nowy łącznik. Koncepcja architektoniczna magazynów bazowała na wytworzeniu fasady nośnej i lekkiej konstrukcji stalowej wewnątrz. Regały połączono konstrukcją stalową.

Magazyn zachodni

Zgodnie z ustaleniami z konserwatorem zabytków skrzydło zachodnie ma zostać zachowane jako zabytek techniki.

Magazyn północny

W ramach nowej koncepcji magazynu północnego realizowane będzie rozwiązanie „dom w domu“, mieszczące w sobie aktualne archiwum oraz system regałów przesuwnych . Dzięki betonowej konstrukcji nośnej i wypełniającym szkielet ścianom z betonu porowatego stworzono stabilną powłokę budynku, a zarazem swojego rodzaju osłonę klimatyczną dla przyszłych powierzchni magazynowych. Dzięki temu wystarczy instalacja wentylacyjna nawiewno-wywiewna o minimalnej wydajności.

Pomieszczenie pomiędzy istniejącą elewacją a wewnętrznym zamknięciem pomieszczenia służy jako bufor klimatyczny. Betonowe stropy ze stalowymi dźwigarami tworzą na każdej kondygnacji strefy przeciwpożarowe. Schody wewnętrzne i nowa winda dają jeszcze lepsze możliwości użytkowania skrzydła północnego przeznaczonego na ustawienie regałów rolkowych. Zachowano zewnętrzny wygląd budynku.

Usługi Wenzel + Wenzel: Projekt wykonawczy, dokumentacja przetargowa, udział w postępowaniu przetargowym, nadzór autorski

Inwestor: Biuro ds. nieruchomości i budownictwa Baden-Württemberg Bruchsal / Karlsruhe

Koncepcja architektoniczna: ARGE Auer Weber Architekten BDA, Stuttgart / Wenzel+Wenzel

Dane projektu:

  • Okres realizacji: 2012 – 2017
  • Kubatura budynku: ok. 8.500 m³
  • Powierzchnia całkowita budynku: ok. 3.450 m²
  • Koszty: ok. 9.5 mln €

 
Copyright: Tekst: © Auer Weber Architekten BDA, Stuttgart